İnşaat & Yapı

Yüksek Yoğunluklu Polietilen (YYPE)

Geniş bir kullanım alanına sahip olan HDPE, basınçlı borular, gaz dağıtım boruları, şişe, bidon, varil, beyaz eşya ve makina parçaları, yalıtkan, oyuncak, elektrik ve elektronik eşya imalatında kullanılmaktadır. Son yıllarda özellikle suya dayanıklılığı sebebiyle tekne ve depo yapımında da HDPE'den yararlanılmaya başlanmıştır.

Poliketon (PK)

Poliketon (PK) kompaundları yüksek hafızalı, sürtünme katsayısı düşük, aşınma direnci ve kimyasal dayanımı yüksek, gaz bariyeri özelliği olan bir polimerdir. POM a göre ürün hafızası daha iyidir. Otomotiv motor ve yakıt parçalarında, elektrik ve elektronik parçalarda kullanılır.

Polioksimetilen (POM)

POM, yüksek sertlik, düşük sürtünme ve mükemmel boyutsal kararlılığı gerektiren hassas parçalarda kullanılan bir mühendislik termoplastiğidir. Aşınma dayanımı istenilen, mekanik olarak bir başka materyal ile sürtünerek çalışan, makine parçalarında, kasnak, dişli çark, kilit mekanizmaları, sulama sistemleri, otomotiv, beyaz eşya da kullanılan bir üründür.

Polikarbonat (PC)

Mekanik dayanımı ve şeffaflığı yüksek olması sebebiyle, otomotiv aydınlatma gruplarında, beyaz eşya sektöründe, küçük ev aletlerinde, elektrik ve elektronik parçalarda, gıda kaplarında, mutfak eşyalarında kullanılan ve kullanım alanları sürekli artış gösteren önemli bir mühendislik plastiğidir.

Poliamid (PA)

Poliamidler mühendislik plastiklerinin en önemli gruplarından birini oluşturur.  Yüksek molekül kütlesine ve kristalliğe sahip, nem aktivitesi düşük sentetik bir termoplastiktir.  Çeşitli viskozite değerlerinde, cam elyaf ve benzeri elyaflar ile kuvvetlendirilmiş, kauçuklu,  ısıl dayanımı yüksek, mineral dolgulu ve alev geciktiricili, UV dayanımlı olmak üzere çok geniş bir ürün çeşitliliği bulunmaktadır. Poliamid ürünler sahip oldukları özelliklerden dolayı birçok endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadırlar.

Akrilonitril Butadiene Stiren (ABS)

ABS işlenmesi kolay, darbe dayanımı yüksek, metal ve ahşaba alternatif oluşturabilecek, çeşitli sektörlerde sıkça kullanılan bir plastik çeşididir. Termoplast sınıfının bir kopolimeridir ve bu kopolimeri oluşturan üç monomer akrilonitril, bütadien ve stirendir.   Otomotiv parçaları, koruyucu kasklar ve oyuncaklar, reklam sanayi, beyaz eşya, dekorasyon, banyo gibi bir çok sektörde yoğun kullanımı vardır.

Polistiren

Polistirenin standart tipi yoğurt, ayran, kahve, çay, perakende taze et, reçel vb. kapları gibi kullanımlar için uygundurlar. Polistirenin’in gıda ambalajında ve yalıtım sektöründe kullanılan diğer türü, köpük türüdür.  Polistiren köpük, polimerin ısı ve/veya vakum uygulayarak hacimce genişletilmiş şeklidir.

Polivinil Klorür (PVC)

Polivinil klorür; duyusal bakımdan nötr, saydam, sert, dayanıklı ve ısıl yolla kolaylıkla şekillendirilebilen yağ ve koku geçirmeyen bir plastiktir.  Oksijen geçirgenliği oldukça düşüktür fakat su buharı geçirgenliği alçak yoğunluklu polietilenden daha yüksektir. Ambalaj sektöründe gıda ve gıda dışı ürün şişeler, streç film ve blister ambalajlarda kullanılır. Ayrıca atık su boruları ve kapı pencere profil sektöründe çok yaygın kullanılan bir üründür.

Akrilonitril Stiren Akrilat (ASA)

ASA, stiren ve akrilonitril arasındaki kopolimerizasyon reaksiyonu sırasında karıştırılmış, akrilik ester elastomerinin katılmasıyla üretilir. Akrilonitril stiren akrilat malzemesi, mükemmel tokluk ve sertliğe, iyi kimyasal direnç ve termal kararlılığa, hava koşullarına, yaşlanmaya ve sararmaya karşı olağanüstü direnç ve yüksek parlaklığa sahiptir. Hava şartlarına mukavemeti sebebiyle, dış ortamlarda kullanılan otomotiv parçalarında, elektrik panolarında ve inşaat sektöründe kullanılır.

Polipropilen Kompaund

Polipropilen’e farklı mekanik özellikler kazandırmak amaçlı katkı malzemeleri karıştırılarak  elde edilen polimerlerdir.  Otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde, küçük ev aletlerinde, gıda ambalajlarında, mobilya uygulamalarında, elektrik ve inşaat malzemeleri gibi farklı pazarlarda kullanılmaktadır.